Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Hoe voorkom ik een vechtscheiding?

Geplaatst op: 27-07-2019, 12:48:13

Ongeveer 1 op de 3 huwelijken eindigt in een scheiding. Hoe voorkom je dat je rollend over straat gaat?

Het aantal vechtscheidingen is de afgelopen jaren fors toegenomen, zo blijkt uit een enquête van Gecertificeerdemediators.nl onder 293 mediators. 24% van de scheidingen die zij hebben behandeld, eindigde in een groot gevecht waarbij de ex-partners elkaar naar het leven stonden. In 2013 was dat nog maar 10%.

Pijn en verdriet is bij een scheiding natuurlijk niet te vermijden. Maar als het niet lukt om er met hulp van een mediator uit te komen, is er wel een goede methode om een vechtscheiding te voorkomen: collaborative divorce, ook wel overlegscheiding genaamd.

Deze constructie zit een beetje tussen mediation en scheiden via een advocaat in. Net als bij mediation is het de bedoeling om in goed overleg uit elkaar te gaan, maar er zijn wel twee advocaten in het spel die opkomen voor de belangen van hun cliënt.

Ontvlechtingsgesprek

Deze advocaten tekenen ervoor dat ze niet naar de rechter stappen, vertelt Aleide Hendrikse-Voogt, advocaat en mediator bij Voorink Advocaten in Zutphen. Voordat de financiële afwikkeling begint, vindt een zogeheten ontvlechtings- c.q. coachingsgesprek  plaats, dat de angel uit het conflict moet halen. Dit gebeurt onder leiding van een coach, die met de strijdende partijen de emotionele aspecten bespreekt.

“Je bespreekt dan allebei waar de pijn en woede zit en wat ervoor nodig is om verder te kunnen”, licht Hendrikse-Voogt toe. “Het gaat er niet om wie er gelijk heeft, maar om erkenning van elkaars pijn en verdriet.”

Hoog oplopende emoties

Door aan de voorkant van de echtscheiding te helpen, wordt veel leed aan de achterkant voorkomen, merkt Hendrikse-Voogt. “De emoties bij een scheiding zijn vaak heel groot. Partners hebben dan de neiging om vooral te kijken waar ze recht op hebben, in plaats van naar het algemeen belang. Dat staat een goede oplossing in de weg.”

Bij emotionele pijn, als bijvoorbeeld een nieuwe partner in beeld komt, kunnen partners niet helder en zakelijk naar de afwikkeling kijken. “De ex-vrouw zegt bijvoorbeeld: ‘Ik wil niet dat de kinderen bij jou logeren, want je laat ons in de steek en hebt alleen oog voor je nieuwe vriendin.’ Terwijl het misschien een heel goede, betrokken vader is”, vertelt Hendrikse-Voogt. “De moeder wil dat alleen niet meer zien. Als ze erkenning krijgt voor haar verdriet, wordt het een  stuk makkelijker om zakelijke afspraken te maken.”

Gezien en erkend

Hendrikse-Voogt heeft al diverse keren gezien hoe de lucht na zo’n gesprek opklaarde. “Een cliënt van mij ging scheiden omdat er een ander in het spel was. In het ontvlechtingsgesprek bedankte hij zijn vrouw voor de mooie jaren en gaf hij aan dat hij het erg vond dat hij haar pijn had gedaan. Ook legde hij uit waarom hij die beslissing had genomen en dat de keuze om met een ander verder te gaan, niet een keuze tegen zijn ex-partner was. Voor haar was dat voldoende om de strijdbijl te begraven. Ze voelde dat haar ex-partner haar pijn had gezien en erkend.”

Zo’n overlegscheiding is een intensief traject, vertelt Hendrikse-Voogt. “Er zijn twee advocaten, een coach en soms ook nog een financieel adviseur bij betrokken. Maar als dat lukt, is er wel opluchting.”

Volgens haar werken steeds meer advocaten inmiddels op deze manier. “Zij zien dat als ex-partners op een goede manier afscheid nemen, er zakelijk meer te regelen valt.”

Bron: bijdrage van 27 juli 2019 van Jasperien van Weerdt op www.iexgeld.nl

Ga terug naar de vorige pagina